Architectenbureau Cor & Partner BV

Villa Weesp

Architectenbureau Cor & Partner BV
Geplaatst op : 20 december 2012

De Vecht kronkelt zich door het vestingstadje Weesp, knooppunt van het water-, fiets- en wandeltoerisme, met één gemene deler: hier heeft men geen haast. Midden tussen de bestaande lintbebouwing, aan de ’s Gravelandseweg, ligt het perceel van onze opdrachtgever.

Wij hebben voor dit perceel diverse ontwerpen gemaakt. De omgeving biedt inspiratie genoeg voor de architectuur, dus de ontwerpen varieerden van modern naar traditioneel. Allen wel met één overeenkomst: de kwaliteit van de Vecht is bij alle ontwerpen als het ware bij de villa betrokken. Als je hier gaat wonen wil je immers niets missen van de kwaliteiten die de omgeving biedt.

Onze opdrachtgever heeft uiteindelijk gekozen voor het traditionele ontwerp. De architectuur van dit ontwerp sluit aan bij de architectuur van de bestaande bebouwing langs de ‘s-Gravelandseweg. De gevels worden uitgevoerd in traditionele baksteen met robuuste houten kozijnen met traditionele detaillering. De kleurstelling is afgestemd op de bestaande individuele bouw langs de ‘s Gravelandseweg. Het dak heeft een duidelijk klassiek gedetailleerd overstek en de goot wordt uitgevoerd als een houten uitgewerkte goot. Het dak zal gedekt worden met kleine keramische pannen.

Het maaiveld van de kavel is ten opzichte van het peil van de weg lager waardoor de villa onderaan een soort dijkje komt te staan. Door de maat van de voortuin hebben wij deze verhoging als een natuurlijke glooiing in het terrein op kunnen nemen. Wij hebben ervoor gekozen om de begane grond aan de voorzijde van de villa te verhogen, hierdoor ontstaat de mogelijkheid om vanuit de villa over de weg naar de Vecht te kijken.

De vergunning is inmiddels verleend voor dit ontwerp, wanneer de bouw start is nog onbekend.