Architectenbureau Cor & Partners BV

Vernieuwend?

Architectenbureau Cor & Partner BV
Geplaatst op : 6 september 2012

Alles is al een keer bedacht. Als architect weet je dat je ontzettend je best moet doen om vernieuwend te zijn. Je wordt beïnvloed door alles wat je ziet, je krijgt inspiratie uit alles wat je ziet, wanneer ontwerp je iets dat écht nog nooit gemaakt is? Soms is het dubieus of een ontwerp gebaseerd is op invloeden, of dat andere factoren een rol spelen.

Het gebeurd wel eens dat er ideeën zijn binnen ons bureau voor een nieuw ontwerp en dat er iemand is die dan roept; bestaat zoiets niet al? Je bent er ten volle van overtuigd dat het echt jouw idee is, maar de ander weet met plaatjes te onderbouwen dat het echt al bestaat. Ons brein is fantastisch, het slaat zoveel op dat het soms lastig is om je daadwerkelijk te herinneren of je iets al eerder gezien hebt, of waar. Toch weet die informatie blijkbaar paraat te blijven, bij bijvoorbeeld het bedenken van iets ‘nieuws’. De enige manier om te achterhalen of iets van jou is, is om het in tijd te zetten.

In 2002 heeft architect Cor van Leeuwen een vernieuwend ontwerp gemaakt voor een geluidswal in Barneveld. Eerst is er een schets gemaakt van de oorspronkelijk bedoelde geluidswal, van daaruit is Cor van Leeuwen naar wens van opdrachtgever gestart met het ontwerp voor een geluidswal met meerdere mogelijkheden; een autoshowroom welke volledig onderkelderd is en naast parkeren voor winkelend publiek en de kantoren ook plaats biedt aan voorraad auto’s. Verder een benzinepomp en op de 1e en 2e verdieping kantoren. Daarnaast een kantoortoren met op de bovenste verdieping een penthouse voor de beheerder. Het geheel is vergund, maar door de marktontwikkelingen is er een herontwikkeling gekomen.

In 2008 werd The Wall opgeleverd in Utrecht. En in Rotterdam heeft men sinds 2014 een Dakpark in de wijk Delftshaven, boven op een multifunctioneel gebouw. Waren de architecten vernieuwend, of waren zij beïnvloed door wat zij of hun opdrachtgevers eerder gezien hebben? Die vraag brengt ons terug bij het begin: alles is hoe dan ook al een keer bedacht.