Architectenbureau Cor & Partner BV

Tandartsenpraktijk

Architectenbureau Cor & Partner BV
Geplaatst op : 16 augustus 2012

Na de aankoop van een bestaande dokterswoning te Putten heeft onze opdrachtgever ons benaderd voor een verbouw en uitbreiding van de bestaande woning ten behoeve van een tandartsenpraktijk. Een opdracht waar oud en nieuw elkaar ontmoeten in een menging van functies.

Het Programma van Eisen van onze opdrachtgever was zeer uitgebreid: zeven behandelkamers en alle daarbij horende voorzieningen, een tandtechnisch laboratorium en een royale bovenwoning.

Er moest creatief naar ruimte worden gezocht om de bouw van de tandartsenpraktijk mogelijk te maken. Dit is gevonden in het maken van een compact volume, voorzien van een verdieping onder maaiveld, waar door middel van een patio (die over twee bouwlagen omgeven is door glas) voor een ruimtelijke beleving van binnen naar buiten wordt gezorgd.

Over de gevels hebben architect, opdrachtgever en welstand een discussie gevoerd over het vinden van een juiste aansluiting tussen bestaand en nieuw. In een van de eerste schetsontwerpen heeft AC&P BV als architect gemeend de oplossing te moeten zoeken in een volledig helder en transparant volume, afgesloten door een massieve muur. Na discussie met gemeente en welstand is dit genuanceerd door middel van toevoeging van een traditionele gebouwgeleding, betreffende borstwering, raampartijen en gevelbeëindiging.

Achteraf gezien blijkt dit in gebruik een juiste oplossing te zijn. Door de borstwering ervaart de patiënt een vorm van beslotenheid, en dat is voor veel mensen erg belangrijk tijdens een behandeling. Daarnaast blijft er genoeg glaspartij over om de patiënt het gevoel van ruimte en licht te geven waardoor het verblijf in de praktijk als prettig wordt ervaren.

Ikzelf (Inge Visser) ben niet echt betrokken geweest bij dit project, dit liep al voordat ik bij AC&P BV ging werken. Ik was in beginsel eerlijk gezegd niet zo kapot van het ontwerp, tot ik recentelijk de praktijk bezocht. Wat een ongelooflijk mooie, lichte en open ruimte! De aansluiting op het bestaande woonhuis met tandtechnisch laboratorium is heel natuurlijk. Het bestaande woonhuis heeft bovendien de originele details behouden, zoals de schuifdeuren tussen de werkruimtes en het glas-in-lood in de raamkozijnen.

Het nieuwe gedeelte is verrassend te noemen. De opdrachtgever wilde zoveel mogelijk een open sfeer, ruimtes die vloeiend in elkaar overlopen, en dat is zeker gelukt.

De patio, gelegen op de verdieping onder maaiveld, lijkt op het eerste gezicht een bescheiden aanwezigheid te zijn. De hal en een aantal behandelruimten die gelegen zijn aan de patio laten echter ervaren wat het licht doet, zowel op de benedenverdieping als op de begane grond. Het voelt bijzonder prettig aan.

Een typisch ontwerp waarvan je aan de buitenkant niet ziet hoe verrassend de binnenzijde is.