Architectenbureau Cor & Partner BV

Station Naarden-Bussum

Architectenbureau Cor & Partner BV
Geplaatst op : 8 november 2012

Een cadeautje, dat was het krijgen van de opdracht voor het maken van een Julia’s en een Seats2Meet op het station Naarden-Bussum. Dit station werd oorspronkelijk geopend in 1874. In 1926 werd het huidige stationsgebouw geopend, en tussen 1914 en 1925 heeft een hulpstation dienst gedaan, wegens materieel schaarste na de Eerste Wereldoorlog. Het station bezit een eilandperron, dat dateert uit 1917, dit is de locatie waar Julia’s, Kiosk en Seats2Meet hun plekje vonden.

Het gebouw heeft in het verleden diverse bestemming gekend. Eerst als wachtkamers, daarna zijn er diverse koffie- en theegelegenheden geweest en een kiosk in het voorste gedeelte van het gebouw. Op de buitengevel zijn de aanduidingen van de diverse wachtkamers nog zichtbaar.

De indeling, zoals wij deze bij aanvang van de opdracht aantroffen, bestond uit vele verschillende ruimten. Plafonds waren deels origineel, deels afgetimmerd en deels voorzien van een systeemplafond. Verder waren er elementen in de vorm van wandtegels en radiatoren in diverse soorten, inherent aan de verschillende tijden waarin dit gebouw geleefd heeft.

Wij hebben ons ontwerp gemaakt met respect voor alle oude elementen. Het balkenplafond op fantastische hoogte, de oude radiatoren, wandtegels, de mooie kozijnen, zelfs de oorspronkelijke kleur van het plafond en de kozijnen is gerespecteerd. Dit gebouw had niet veel nodig, anders dan openheid en licht. Omdat het hier een monumentaal object betreft heeft er nauw overleg plaats gevonden tussen welstand en ons. De commissie was lovend over het feit dat wij niet voornemens waren wilde dingen te gaan doen. Het enige punt waar wij een tweetal keren over gesproken hebben was de luchtbehandelingskanalen op het dak en daar waren wij het al snel over eens.

De Julia’s is een uitnodigende ruimte, open, licht en zinnenprikkelend op de geur- en smaakpapillen. Het interieur oogt fris, zonder af te doen aan de oorsprong van het gebouw. Waar je ook in de Julia’s gaat zitten, je hebt altijd uitzicht op de perrons die zich aan weerszijden van het gebouw bevinden. In de Julia’s is ook de Kiosk gevestigd, voor een krant, magazine of een snelle snack.

Achter de Julia’s is een Seats2Meet gevestigd. De overgang van de Julia’s naar de Seats2Meet is duidelijk maar natuurlijk, je ervaart direct de intimiteit van de werkruimte wanneer je de Seats2Meet binnen komt. De ontvangstbalie met daarachter de flex-werkplekken en de drie vergaderruimten zijn direct zichtbaar. De gehele ruimte is transparant, uitgevoerd in veel glas en open plafondelementen in de vergaderruimten. De gedachte achter de inrichting hier was dat iedereen die hier aan het werk is, zowel op de flex-werkplekken als in de vergaderruimten, op geen enkele wijze belemmerd wordt in de beleving van de historische omgeving. Dat geldt voor het interieur, maar zeker ook naar het exterieur.

Dit project is in slechts 7 weken gerealiseerd, van asbestsanering tot opening, een topprestatie van een goed geolied team!