Architectenbureau Cor & Partner BV

Paddenstoel Weesp

Architectenbureau Cor & Partner BV
Geplaatst op : 29 november 2012

De Vecht kronkelt zich door het vestingstadje Weesp, knooppunt van het water- fiets en wandeltoerisme, met één gemene deler: hier heeft men geen haast. Midden tussen de bestaande lintbebouwing ligt het perceel van onze opdrachtgever. Op dit perceel zijn door ons op verzoek van opdrachtgever diverse ontwerpen gemaakt. Een ervan is wat wij liefkozend de paddenstoel hebben genoemd.

Het perceel ligt iets verdiept aan De Vecht, in een natuurlijke omgeving. De stevige rieten kap biedt de villa van binnen optimaal ruimtegebruik, aan de buitenkant laat het riet zich naadloos inpassen in de omgeving. We hebben gekozen voor symmetrie, om het beeld niet onnodig te verstoren. De vier verticale elementen creëren een mooie lichtinval en hebben aan elke zijde hun eigen functie.

Door het wonen naar de eerste verdieping te brengen is de beleving naar de omgeving optimaal. Aan de voorzijde kan men als het ware De Vecht betrekken bij de woonbeleving, de woonkamer is over het dijkje heen getild waardoor het passerend verkeer het uitzicht op De Vecht op geen enkele wijze blokkeert. Terwijl aan de achterzijde het balkon uitnodigt om in een besloten karakter te genieten van de tuin en haar omgeving.

Onze opdrachtgever koos voor een meer traditionele variant. (zie onze blog Villa Weesp) Stiekem was de hoop dat hij voor onze paddenstoel zou kiezen. Wij vinden het een gedurfd ontwerp, gemaakt met duurzame materialen en een verfrissing in het beeld zoals het nu is aan De Vecht. Echter, het traditionele ontwerp waar onze opdrachtgever voor koos past qua uitstraling naadloos bij de bestaande bebouwing, als je niet beter weet zou je denken dat de gekozen villa er al jaren stond. en daar valt ook weer iets voor te zeggen.