Architectenbureau Cor & Partners BV

Kleinste hotel

Architectenbureau Cor & Partner BV
Geplaatst op : 22 november 2012

Reisverslag; Dit fraaie huisje met de geelwitte gevel zette het Groningse Eenrum op de wereldkaart. Er zijn drie cafés, een kaarsenmakerij en zelfs een mosterdmuseum, maar die genieten veruit niet de bekendheid van ‘Grand Hotel de Kromme Raake, het kleinste hotel ter wereld’. Ooit stond het zelfs op de voorpagina van de South China Morning Post.

Het voormalig kruidenierswinkeltje werd eind jaren tachtig verbouwd tot één-kamer-hotel en samen met twee kunstenaars ingericht in art deco-stijl. Het hotel werd genoemd naar een ingedijkt zeearmpje dat door Eenrum stroomt. Henk Vonhoff, de toenmalige commissaris van de koningin in Groningen, opende in 1989 plechtig het kleinste hotel ter wereld. Bij de opening kreeg het hotel meteen twee vermeldingen in het Guinness Book of Records. Er werd namelijk geschonken uit de grootste fles Beaujolais ter wereld.

In de ‘foyer’ van het hotel hangt achter de balie een roodgeschilderde kast met veertig hokjes. Negenendertig ervan zijn leeg, in het laatste hangt een sleutel aan een knoert van een koperen knop, van kamer 1.

Rechts van de receptie is de zitkamer met art deco-meubels, een kacheltje en een mini-bar. Een dubbele deur komt uit op het belangrijkste van de suite: de kingsize bedstede. In deze romantische alkoof, met ingebouwde televisie, zijn de muren liefdesrood geschilderd. Twee lange nachthemden hangen klaar onder bijhorende slaapmutsen. Het was een bijzondere ervaring om zo besloten te gaan slapen.

Achter de bedstede ligt de badkamer met marmeren wastafels en een riant twee-persoons bad. En ’s morgens, voor je weer huiswaarts gaat, wordt een heerlijk ontbijt geserveerd in het pittoreske ontbijtkeukentje.

Het was even wennen, het pittenmatras in de bedstee is voor ons door de eigenaar nog eens flink opgeschud zodat ook wij konden wennen aan deze bodem. Maar wat een charmant plekje om te verblijven. We hebben ’s avonds in het naburige restaurant gegeten, en het ontbijt ’s morgens was heerlijk. Echt een aanrader wanneer je er even tussenuit wil.