Architectenbureau Cor & Partner BV

Kantoorvilla ‘t Zand

Architectenbureau Cor & Partner BV
Geplaatst op : 19 juli 2012

Voor de blog over het ontwerp van deze kantoorvilla hebben wij van aan de stedenbouwkundige van betreffend gebied Het Zand, Hans Ebberink, gevraagd om hier iets over te zeggen. Het traject van SO naar DO is in nauwe samenwerking met Hans gebeurd, het leek ons daarom leuk om hem aan het woord te laten;

“Het stedenbouwkundig plan voor Het Zand bestaat uit een aantal nieuwe buurten die onderling worden gescheiden door de te handhaven “linten” zoals de Utrechtseweg en ‘t Zand. Om die karakteristiek te bereiken was het belangrijk om langs die historische straten de sfeer van veel groen en oude huizen te handhaven. Bij nieuwbouw in die linten wordt daarom meestal gekozen voor een architectuur, die verwijst naar de oorspronkelijke agrarische bebouwing.

Toen de vraag werd gesteld, om aan te geven hoe voor de opdrachtgever in zo’n lint een kantoor van bruto 1980 m2 kon worden ingepast, was mijn eerste reactie zeer negatief, want dat zou een gebouw betekenen, ongeveer 10 keer zo groot als de gemiddelde woning aan de weg ‘t Zand. Toch was een andere plaats in de wijk Het Zand geen optie.
Maar Cor van Leeuwen van AC&P BV dacht er met het ontwerpen van een traditionele villa wel uit te komen. Ik kon mij daar, bij die omvang, niet veel anders bij voorstellen dan een namaak paleis Soestdijk of een kopie van het “Witte Huis”: traditioneel maar detonerend. Uiteindelijk moeten we constateren dat het hem toch goed gelukt is. Het pand valt eigenlijk niet uit de toon door de keuze voor het type “villa aan de Vecht” en de geleding in twee verspringende volumes.

Belangrijk is ook dat de proporties kloppen door het maken van een de gevelopbouw met hoge verdiepingen, een lage dakrand en een hoge kap. Ook de rustige detaillering en de traditionele materialen en kleuren dragen ertoe bij dat het pand, ondanks de omvang, in de omgeving past. Geen geringe prestatie, want de opdrachtgever heeft zijn representatieve, enorme kantoor, terwijl de wijk een gebouw kreeg dat desondanks bijna als vanzelfsprekend in de kleinschalige omgeving is opgenomen.”