Architectenbureau Cor & Partner BV

Herenweg Maarssen

Architectenbureau Cor & Partner BV
Geplaatst op : 27 september 2012

Aan de Herenweg te Maarssen stond tussen historie en natuurschoon een bescheiden huisje, 1 laag met kap. Sober, gedateerd en vervallen, echt toe aan een nieuw jasje. Onze opdrachtgever zag mogelijkheden en wilde het geheel renoveren naar een luxe maar bescheiden woning dat zich eenvoudig kon mengen in het landschappelijke karakter.

Het object is gesitueerd aan een bestaand lint, omgeven door agrariƫrs, tuinders en natuurgebied, te midden van een vermenging van de overwegend vrijstaande, oude bestaande bebouwing, en in stijl variƫrende nieuwbouw.

Onze opdrachtgever wilde de bestaande woning ontdoen van zijn sobere jas. Onze opgave was een ontwerp maken dat zich eenvoudig kon voegen naar zijn omgeving.

Uiteraard had onze opdrachtgever wel moderne wensen. Steekwoorden waren ruimte, uitstraling, comfort en duurzaamheid. Op basis van een bestaande bebouwing en voetprint mochten wij een nieuwe, ruimere woning ontwerpen dat voldoet aan genoemde wensen.

De bouwaanvraag was ingediend zonder de serres, omdat we echt de voetprint van de bestaande woning aan diende te houden, het ging hier immers om een renovatie. Maar omdat een serre vergunningsvrij aangebouwd kon worden, kon dit tijdens het werk worden meegenomen. Door te kiezen voor 2 serres op de begane grond ontstond er een ruimere plattegrond, die vriendelijk aandoet.

De opgaaf voor de massa was 1 laag met kap. Om ruimte op de verdieping te scheppen is gekozen voor een andere dakvorm dan de oorspronkelijke woning had. Dit leverde wel enige discussie op bij de gemeente, maar men kon niet om het feit heen dat een gebolde kap nog steeds een kap was. De gebolde dakvorm zorgt voor een optimaal oppervlakteresultaat op de eerste verdieping

Gezien de locatie is gekozen voor een landelijke uitstraling, door toepassing van natuurlijke materialen zoals hout en riet. Het comfort zit in de luxe afwerking en ruime plattegronden. Zo heeft het bijgebouw, dat oorspronkelijk enkel dienst deed als garage en berging, nu ook een wijnkelder gekregen en op de verdieping een verrassend gastenverblijf.

Door het toepassen van een houtskeletbouw-constructie op de verdieping, in combinatie met duurzame materialen en slimme installaties, is ondanks zijn afmeting een bijzonder energievriendelijke woning gemaakt.

Het is uiteindelijk een ontwerp geworden met respect voor de rijke historie van de omgeving.