Architectenbureau Cor & Partner BV

Herenboerderij Oud Zuilen

Architectenbureau Cor & Partner BV
Geplaatst op : 1 november 2012

Hoewel onze opdrachtgever zich in het midden van het land wilde vestigen met een Bed & Breakfast, dus verre van de rijke omgevingshistorie van herenboeren*, was de rijke uitstraling van een herenboerderij onze inspiratie voor het ontwerp op dit landelijk gelegen perceel.

In Nederland kwamen deze herenboeren vooral voor in Noord-Groningen en het Oldambt. In mindere mate ook in de Groningse en Drentse Veenkoloniën, in delen van Friesland en in vrijwel geheel Zeeuws-Vlaanderen. In de negentiende eeuw stonden de herenboeren bekend om hun grote rijkdom vanwege het verbouwen en verhandelen van grote hoeveelheden graan en aardappelen. Boerderijen werden vergroot en versierd en omgeven door slingertuinen in Engelse landschapsstijl.

In ons ontwerp zit de direct zichtbare luxe in de oprijlaan die tot aan de voordeur voert, een rijke invulling en benadrukking van gevels en daken, een orangerie en een tot zwembad bestemde hooiberg. Alle gebouwdelen zijn van binnenuit bereikbaar.

Een moderne variant van de herenboerderij, niet om mee te pochen, maar om te delen met B&B-gasten die tijdens hun verblijf maar één ding hoeven te doen: genieten!

Helaas is de ontwikkeling van dit vergunde ontwerp stilgelegd, maar wie weet wat de toekomst nog brengt.

Red. juli 2016; Wat leuk is om te vermelden is dat wij naar aanleiding van deze blog een nieuwe opdrachtgever hebben gekregen die graag een landhuis, met de sfeer van deze herenboerderij, wil gaan bouwen in Denemarken. Twee keer hetzelfde ontwerp maken doen wij niet, alle ontwerpen zijn tenslotte maatwerk. Wij maken voor elke opdrachtgever een ontwerp dat past bij de wensen en de manier waarop men zich thuis wil voelen. Nadat we uitvoerig de wensen hadden besproken en het Programma van Eisen hadden ontvangen begon voor ons het avontuur om iets te maken dat de sfeer van de herenboerderij had en toch eigen voelde voor onze opdrachtgever. Binnenkort het ontwerp op onze site!

(*Een herenboer is een boer die voldoende kapitaal heeft om zijn land niet zelf te bewerken maar hiervoor personeel in dienst heeft.)