Architectenbureau Cor & Partner BV

Havenkraan Harlingen

Architectenbureau Cor & Partner BV
Geplaatst op : 22 november 2012

Reisverslag; De hoge benen nagenoeg in de Waddenzee en toch slechts een paar passen verwijderd van het centrum van historisch Harlingen. Dit industrieel monument biedt genoeg afstand van de wereld om alle beslommeringen achter (en onder) zich te kunnen laten. De toegang is verrassend. De Spartaanse kooiladders zijn vervangen door twee speciaal ontworpen liften. Slanke staaltjes van technisch vernuft. De eerste lift gaat naar een bordes tussen de poten van de Havenkraan.

De tweede lift gaat naar het machinehuis. En ’s morgens wordt het overheerlijke ontbijt met dezelfde lift naar boven gestuurd.

De binnenkomst in het machinehuis vraagt om stilte. Zo mooi kan techniek er dus uit zien. Ook de faciliteiten zijn verrassend en bevinden zich in het voormalig machinehuis en de besturingscabine. Kan je met slechts 60 kubieke meter uit de voeten? Wel als de visuele ruimte kubieke kilometers meet. De Havenkraan van Harlingen is uitgerust met twee liften, een zwenkmotor, hoogwaardig isolatieglas, geavanceerde verwarming, koeling en ventilatie, zeer uitgebreide audiovisuele middelen, onconventioneel sanitair, een tweepersoonsbed met panoramisch uitzicht door achterwand en dakvenster, monumentale fauteuils, minibar, ontbijtfaciliteiten en een royaal dakterras.

Vanuit het hoofdvertrek voert een trapje naar de cabine. Eén stoel, één knuppel. De kraan werkt nog! Vijfenzestigduizend kilo staal zet zich op commando in beweging. Driehonderdzestig graden rond. Op de Havenkraan van Harlingen zet je het panorama naar je hand. Wij volgden de zonsondergang, de vissersboten die terugkeerden naar de haven, de boot naar de Waddeneilanden en ’s morgens de zonsopkomst.

De Havenkraan van Harlingen is een haventopkraan uit 1967 van het merk Figee. De kraan is tot 1996 ingezet bij het lossen van houtvrachten uit Rusland en Scandinavië. De cabine bevindt zich op circa zeventien meter boven de kade; de giek reikt tot 45 meter hoogte. De havenkraan is in 2001 overgedragen aan de huidige eigenaar, die er bijna twee jaar voor uittrok om de herbestemming te realiseren.

Tip: neem een heerlijke fles wijn mee, bestel een pizza en verlaat de kraan pas op het moment dat de gehuurde tijd echt om is. Dit is absoluut een plek om geen minuut onnodig van te willen missen!