Architectenbureau Cor & Partners BV

Dudok villa’s

Architectenbureau Cor & Partner BV
Geplaatst op : 26 juli 2012

Dudok villa’s, deze waren een cadeautje voor ons bureau. De herkomst van de straatnaam ‘Dudoksingel’* heeft Architectenbureau Cor & Partner B.V. (AC&P BV) geïnspireerd om 5 royale,  karakteristieke rietgedekte, vrijstaande 30’er jaren villa’s te ontwerpen voor deze locatie. Als echte fans van Dudok hebben we speciaal voor deze opdracht een weekend lang ontwerpen van Dudok bezocht.

We troffen een heerlijke dag, prachtig weer, vriendelijke mensen en veel verhalen over wonen in een Dudok ontwerp. Van arbeidershuisjes tot villa’s. Onderweg zagen we een prachtige villa met zoveel details, we moesten gewoon de tuin in lopen. In een opwelling besloot ik aan te bellen om te vragen of we rondom het huis mochten lopen. We troffen het, in deze villa woonde de voorzitter van een Dudok-vereniging die ons graag over zijn trots vertelde.

Voor het ontwerp is AC&P BV begonnen met een massa, waar vanuit inwendig de plattegrond als vanzelf ontstond en het wonen op een natuurlijke wijze ervaren zal worden. De vele horizontaal gerichte raampartijen zorgen ervoor dat het woonhuis overal een sfeer van ruimte en licht ademt. De villa’s kenmerken zich door de karakteristieke architectuur. De ruime rietgedekte kap, de horizontaal gerichte raampartijen, het verticale, gemetselde element aan de voorzijde en het gebruik van natuurlijke materialen maken dat deze villa’s een mooie compositie vormen. De sfeer van ouderwets vakmanschap zal op geraffineerde wijze gecombineerd worden met modern comfort.

De 5 villa’s zijn dusdanig op de kavels gesitueerd dat er zichtlijnen tussen de villa’s ontstaan richting ‘t Zand en de bestaande belending, waardoor er een zekere mate van transparantie blijft. De 5 villa’s vormen een contrast met hun omgeving, echter door behoud van de natuurlijke omgeving in de vorm van de slootjes en de bestaande bomen, worden ze naadloos opgenomen in de bestaande situatie.

*(vernoemd naar W.M. Dudok, de Nederlandse architect en ontwerper van o.a. Stadsschouwburg Utrecht en Raadhuis Hilversum; * 1884 – 1974)