Architectenbureau Cor & Partners BV

Appartementen Veghel

Architectenbureau Cor & Partner BV
Geplaatst op : 13 december 2012

Veghel is waarschijnlijk ontstaan in de vroege middeleeuwen. De oudste kern van Veghel lag waarschijnlijk niet in het huidige dorp. Uit archeologisch onderzoek is namelijk gebleken dat het gebruikelijk was om nederzettingen te verplaatsen. Tegenwoordig is het verplaatsen van nederzettingen geen hot item meer, het is eerder de vraag of überhaupt gebouwd kan worden.

In 2006 kregen wij de opdracht om aan de Markt in de huidige kern van Veghel, op de plaats van het voormalig postkantoor, een gebouw te ontwerpen wat plaats biedt aan een commerciële plint met daarboven 16 appartementen. Parkeren kan in de kelder en achter op het terrein.

Het gebouw heeft een klassieke uitstraling gekregen, een heldere opbouw van gevel en plattegrond gecombineerd met een traditioneel materiaal gebruik. Hierdoor paste het gebouw ondanks zijn omvang in de omgeving van deze kleine dorpskern.

Het project kende een voortvarende start, overleg met de stedenbouwkundige en de welstandscommissie ging ondanks de maat van het gebouw soepel waardoor al snel een vergunning werd verkregen en de bouwvoorbereiding van start kon. Helaas raakte de woningmarkt kort na de start van dit project in zwaar weer en ondanks het verkooptraject dat parallel was opgestart werd er niet voldoende verkocht.

Inmiddels is het bestaande gebouw van eigenaar gewisseld en liggen verdere ontwikkeling op deze plek stil. Draaide men vroeger zijn hand niet om voor het verplaatsen van een nederzetting, tegenwoordig is het bouwen van één gebouw al een avontuur. Het ontwerp is nog actueel, het wachten is op een initiatiefnemer. De markt trekt aan, we hopen dat er iemand komt die dit project op gaat pakken. Dit is één van de projecten die we graag gebouwd zien worden.